top of page

Funksjonstest - hva er viktigst for kundene? Kunsten å finne mønster i kaos!

  • Forfatterens bilde: Hanne Sorteberg
    Hanne Sorteberg
  • 2. des. 2024
  • 3 min lesing

Oppdatert: 3. des. 2024

For å avdekke kundenes behov, er det lurt å starte med åpne dybdeintervjuer. Etter en stund sitter du ofte med en overflod av innsikt, men hvordan oversetter du dette til noe konkret og handlingsrettet? Når alt virker like viktig for kundene, er funksjonstester et verktøy som skaper klarhet, og hjelper deg å identifisere hva som faktisk betyr mest. Med funksjonstester får du ikke bare tydelige prioriteringer – du finner mønstre, og mønstre er gull!


Hva er en funksjonstest?

En funksjonstest er en metode der kundene tvinges til å prioritere mellom ulike alternativer. Dette hjelper deg med å forstå hva som er viktigst for dem, og gjør det mulig å samle kvalitativ innsikt som kan omdannes til kvantitative resultater. Sluttresultatet? Et tydelig mønster som gir deg en sterkere retning for videre arbeid


Hvordan gjennomføre en funksjonstest

En funksjonstest krever at du sitter sammen med kunden og viser dem ulike alternativer de skal velge mellom. Intervjuene kan gjennomføres fysisk med penn og papir, eller digitalt på Teams med en digital tavle (som f.eks. Miro).


Velg temaer for testen

Samle de viktigste alternativene fra dybdeintervjuene – f.eks. "Hvilke aktiviteter ønsker pensjonistene mest hjelp med?"

Lag en prioriteringsmekanisme

Gi kundene et verktøy for å prioritere. For ulike aktiviteter kan man liste opp ni alternativer, og be dem plassere tre grønne prikker for de mest relevante alternativene og tre røde for de minst relevante. Dette gir en balansert prioritering.

En tidslinje kan angi hvor ofte kunden ønsker å blir kontaktet eller gjøre noe.

Ulike ikoner eller bilder kan vise alternativer som skal velgers mellom - det kan være ulike kanaler (telefon, SMS, e-post, webside..), ulike budskap og verdiforslag eller ulike grafiske uttrykk.


Når du samler intervjuene vil du se alle svarene under ett - og forhåpentligvis avdekker du et viktig mønster du kan jobbe videre med.


Terje finner mønster i kaos

Ni funksjonsområder
Prioritering av funksjonsområder

Terje, som jobber med en digital frivillighetsplattform, identifiserte behov både hos pensjonister som ønsker hjelp, og hos personer i nærmiljøet som vil bidra frivillig.


Han vil vite hvilke aktiviteter som er mest relevante for brukerne. Han setter opp ni forslag på rad og rekke, og ber den han intervjuer om å velge de tre mest relevante aktivitetene, og de tre minst relevante. Han lar brukeren snakke høyt underveis. Hvilke aktiviteter han setter opp har han funnet i dybdeintervjuene.

tidslinje
Tidslinje

Han vil også teste hvor ofte folk ønsker å få og gi hjelp - det er en enkel tidslinje der den som intervjues skal plassere en prikk på det som er deres valg.


Etter å ha intervjuet 10 relevante brukere av frivillighetsplattformen har han avdekket følgende mønster:


Samlet prioritering fra 10 intervjuer

Her ser vi at flere aktiviteter Terje trodde var aktuelle, ikke har fått noe interesse i det hele tatt:

  • Klippe gress

  • Transport

  • PC hjelp

  • Handle mat

Mange hadde TT-kort, mange bodde i leilighet eller hadde fellesareal og slapp å tenke på gressklipp. Pensjonistene var mer teknologisk kyndige enn antatt? Mange peker også på Oda som et alternativ til å få noen hjelpe seg å handle.


Disse aktivitetene har skapt mest engasjement:

  • Slå av en prat

  • Vaske og rydde

Men det er jo ikke et mønster i det hele tatt! For de aktivitetene med mest prikker syns like mange syns at aktiviteten er relevant, som de som ikke syns det er relevant. Hyppigheten av aktiviteter er spredd jevnt fra mer enn ukentlig til kvartalsvis. Da har jo Terje ikke noe å bygge videre på?


Når man ikke finner et mønster, er det ofte fordi det er noen kundesegmenter som man må skille på. Hva skjer om vi ser på pensjonistene og de frivillige for seg:



Her er det et tydelig mønster! Pensjonistene ønsker aktiviteter ukentlig eller litt oftere, og det handler mest om det sosiale. De frivillige tenker de kan bidra med vasking og rydding, og litt sjeldnere. Her får kanskje Terje en utfordring når han skal finne en match?


Når Terje ser at han har tydelige undersegmenter, må han samle nok data for å få et signifikant svar og enda tydeligere mønster, så han må vurdere å intervjue flere i hvert segment.


Fordelene med funksjonstesting

Etter en rekke dybdeintervjuer har man mye informasjon, men lite struktur. Funksjonstesting er kvalitative intervjuer som samler innsikten i kvalitative resultater.

Kundene må prioritere ved å velger mellom tydelige alternativer, noe som gir tydeligere svar enn åpne spørsmål alene. Metoden avdekker skjulte mønstre. Ved å segmentere dataene, kan du finne tydelige trender blant ulike kundegrupper.


Jeg har funnet et mønster - hva nå?

Funksjonstester hjelper deg med å gå fra innsikt til prioritering og identifisere mønstre som kan guide løsningene dine. Når du har funnet de viktigste behovene, er neste steg å teste konkrete løsninger med kundene. Følg med i neste innlegg, der vi dykker ned i skissetesting – hvordan du kan bruke enkle prototyper til å videreutvikle og validere idéene dine.

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page