Bruk skisser, ikke ressurser – finn feilene før det er for sent (eller for dyrt)
- Hanne Sorteberg
- 10. des. 2024
- 4 min lesing

Skissetesting er en rask og kostnadseffektiv metode for å validere ideer før du bruker ressurser på utvikling. Ved å vise enkle skisser til kundene, kan du teste alt fra brukergrensesnitt til verdiforslag, og sikre at løsningen din treffer deres behov. Etter dybdeintervjuer og funksjonstesting er det fristende å hoppe rett til ferdige løsninger, men her er det viktig å stoppe opp. Skissetesting lar deg oppdage problemer og muligheter tidlig – og spare både tid og penger.
Hva kan du teste?
Du kan teste nesten alt du er usikker på – fra brukergrensesnitt til hvordan du kommuniserer et verdiforslag. Her er noen typiske områder:
Brukergrensesnitt: En enkel tegning av en appside – "Hva ser du her, og hva ville du gjort?"
Kundereise: Skisser et storyboard som viser steg i prosessen – "Hva forventer du skjer her?"
Kommunikasjon: Test verdiforslag, begrepsbruk, eller designvalg – "Hva fanger oppmerksomheten din, og hva savner du?"
Markedsføring: Annonser, brosjyrer eller landingssider – "Ville du klikket videre på dette?"
Det viktigste er at man viser noe tidlig, før man bruker penger på å utvikle noe. Det er overraskende hvor feil man kan ta over egen evne til klarspråk, intuitivt design og kundeorienterte budskap. Og hvis kunden ikke forstår - så er det ikke de som har en utfordring.. da er det tilbake til tegnebrettet (og teste igjen).
Hvordan kan du teste?
Det kan være en terskel å ta kontakt med potensielle kunder eller intervjuobjekter, men det er helt avgjørende. Det er også en god øvelse i å være frempå, og tåle at ikke aller takker ja til en prat. Det er lurt å starte med sitt eget nettverk for å luke ut innlysende feil og mangler før man tester på "ekte" kunder.
Hvis man lager produkter til massemarkedet, kan man intervjue hvem som helst og få nyttige tilbakemeldinger. Hvis du lager teknisk utstyr til en nisjebransje, er det få å velge mellom. Da er det mer sannsynlig at du tester på noen du har en relasjon med og som liker å være med på utviklingen.
Vanlige testmetoder:
"Geriljatesting" - gå rundt på togstasjoner, kundesenter eller kantina og spør tilfeldige folk. Passer hvis du har en kort test. Del ut sjokolade til de som takker ja til intervju. Bruk litt tid til å notere tilbakemelding rett etter hver intervju.
Lag Figma, Miro eller Powerpoint-skisser som du viser i et Teamsmøte, eller print ut til et fysisk møte. Ha med deg noen som har ansvar for notater. På teams kan du invitere flere som er interessert i å lytte inn, men be dem ikke ha kamera og lyd. Det er vanlig å gi en liten kompensasjon, f.eks. gavekort, for lengre intervjuer.
Hvis man har satt av tid i et møte, kan man benytte anledningen til å vise ganske mye, og be kundene velge hva de liker best. Vær oppmerksom på at man ofte liker det man så først best, så bytt om på rekkefølgen.
Som i dybdeintervjuer er det viktig å ikke lede kundene. Still åpne spørsmål som "hva ser du her?", "Hva tenker du nå?", "Hva savner du?" og bruk stillhet for å få de viktigste refleksjonene frem.
Terje får innsikt fra å bruke skisser for å teste løsningen tidlig
Terje, som lager frivillighetsplattformen Shako, lurer på hvordan kundereisen bør være for en frivillig i appen sin. Han går inn på et kjøpesenter utstyrt med en skål Twist og viser noen enkle skisser han har tegnet:

Så enkelt kan det gjøres - hva fortrekker du av BankID og Vipps for logge inn?
Forventer du å se kommende aktiviteter - eller de du også har vært med på?
Og mens de ser på skissene, får også Terje mye annen nyttig informasjon.
Hvis det virker som om intervjukandidaten har litt tid og er i riktig målgruppe, spør Terje om han kan få kontaktinformasjonen for å kalle inn til et lengre skisseintervju på Teams.
Terje får nyttige innspill og jobber mer med løsninger som er validert i en første omgang med "geriljaintervjuer".
Han kaller inn til 20 minutters Google meet sesjoner for å vise skisser av hvordan løsninger kan se ut:

Han har med seg resten av teamet sitt, som tar notater. Etter intervjuene får de bekreftet noen hypoteser, og ser at de må justere seg på en del områder. De omprioriterte utviklingsplanene sine og designet basert på tilbakemeldingene - og sparte mye utviklingstid ved å teste med kundene først.
Noen fallgruver
Også i skissetesting er det ting man må ta i betraktning:
Du har laget skisser som ser helt ferdige ut. Det kan virke rart at noe er for bra, men hvis det du viser er tydelig noe som er under arbeid, føler kunden seg friere til å gi deg tilbakemelding.
Intervjukandidatene dine representerer ikke målgruppa di. Det er en spesiell type mennesker som stopper opp og vil prate i geriljaintervjuer, og som stiller opp i teamsintervju. De er gjerne utadvendte, har god tid, og føler at de mestrer temaet du tar opp. Det kan være mange du ikke når på denne måten. Da er adferdstest et mer treffsikkert verktøy (som vi ser på senere i serien).
Du har ikke intervjuet nok kandidater. Det kan være vanskelig å teste slik at resultatene er signifikante og dekker alle undersegmenter av kundene dine. Her tenker Hugo at det er viktigere å gjøre noe, enn å gjøre det teoretisk etter boka. Sjekk om du har noen huller i type kunder eller hypoteser, og test spesifikt på det det virkelig er viktig å finne ut av - f.eks. noe som er dyrt å utvikle, eller en viktig rammebetingelse.
Hvorfor er skissetesting effektivt?
Skissetesting sparer tid og penger, du unngår å utvikle noe som kundene ikke trenger eller vil bruke. Du inviterer til ærlig tilbakemelding, kundene føler seg mer komfortable med å gi kritikk når de ser noe som er uferdig.
Skissetesting er å bruke skisser for å teste løsnignen din tidlig for å spare tid og ressurser. Når du har samlet innsikt fra skissetestene, er neste steg å utvikle mer detaljerte prototyper og teste dem videre.
Vil du lære mer om innsikt - meld deg på Innsiktskolen her.
Comments